wysoki odczyn Biernackiego

sweetladymua - miłość to nie pluszowy miś...ani kwiaty... to też ...

Temat: Co to jest HL ?
| OB to odczyn Biernackiego,czyli opad elementow morfotycznych krwi,norma
to
do 10

dla kobiet do 12 mm, dla mężczyzn do 8 mm (po 1 h)

To juz nie jest na dzien dzisiejszy takie oczywiste. Laboratoria roznie
podaja,...a normy poszly dosyc wysoko w gore.


Źródło: topranking.pl/1849/co,to,jest,hl.php


Temat: Wyniki badan.
Witam
O czym swiadcza nastepujace wyniki:

Glukoza - 178 mg/dl
Odczyn Biernackiego (OB) - 20 mm/h

Czy przy tak wysokiej glukozie to juz jest cukrzyca?, co robic zeby poprawic
te wyniki.

PS: jak pisze negatywnie to znaczy ze wynik jest dobry czy zly?

Dziekuje pozdrawiam


Źródło: topranking.pl/1851/44,wyniki,badan.php


Temat: Co z tego będzie?
Czytasz forum ,albo poświeciłaś pare min . na lekturę paru postów i co z tego
wynika?
TSH za wysokie ,mam nadzieję ze masz dokładny opis usg i możesz iśc z nim do endo?
Dbałosć o własne sprawy nie zaszkodzi ,dodatkowo zrobić przeciwciała TG i
TPO[p.tarczycowe] możesz ft 4
oraz ogólną morfologię
OB[odczyn biernackiego]
badanie moczu i prl[prolaktynę]
i do db ENDO.
Jesli lekarz zaordynuje leczenie spr się hormony po około 6 tyg leczenia .
USG robi sier az na rok
morfologię raz na praę miesiecy
Leczyć się winnaś natychmiast a nie czekać na bóg wie co.Jeśli z usg jesteś
niezadowolona..................opis powinien zawierać wielkosć
tarczycy,echogeniczność ,brak guzków /albo ich stwierdzenie/etc.Polecam nie
kombionowac tylko się zapisac do lekarza i to db.
Następnie spr TSH swojej Mamie i usg i przeciwciała tarczycy tez poprosić żeby
zdrobiła,wypytać w rodzinie zwłaszcza Mamę /Ciotki /Babcię czy były
choroby/problemy z tarczycą ,jak masz siostrę albo brata niech tez się
przebadają/córki/dzieci ewentualnie Twe także.
SPRAWY NIE IGNORUJ bo się źle Twoje "obchodzenie sprawy"skończy dla Ciebie of
course.
Poczytaj posty na forum ,a propo [jak już zaczniesz lek brać] dawkowania ,innych
rzeczy posty dostepne przez forumową WYSZUKIWArke ,niektóre zarchiwizowane ALE
są.PZDR
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,60037699,60037699,Co_z_tego_bedzie_.html


Temat: Wyniki badań krwi-zaniżone wartości
Witam,
Marwią mnie niskie praktycznie wszystkie wartości w morfologii krwi
a szczególnieponizej normy leukocyty i neutrocyty. Wmoczu z kolei chyb adosc
wysoki ciezar własciwy. Jak sie doczytałam takie wyniki krwi swiadczyć mogą  o
ogolnie obnizonej odpornosci. Z czego to moze wynikać i jakie ewentualnie inne
koncepcje? gdzie powinnam dalej sie udac?

Morfologia krwi:
leukocyty 3.35 (wartosci referencyjne 4-10)
erytrocyty 4.4 (wartosci referencyjne 4-5)
hemoglobina 12.8 (wartosci referencyjne 12-16)
hematokryt 37.2 (wartosci referencyjne 35-47
MCV 84.5 (wartosci referencyjne 80-96)
MCH 29.1 (wartosci referencyjne 27-34)
MCHC 34.4 (wartosci referencyjne 31-37)
RDW 12.7 (wartosci referencyjne 11.5-14.5)
PLYTKI KRWI 238 (wartosci referencyjne130-440)
MPV 11.5 wartosci referencyjne 9.4-12.6
NEUTROCYTY 1.57 wartosci referencyjne 1.9-8
LIMFOCYTY 1.48 wartosci referencyjne 0.9 -5.2)
MONOCYTY 0.23 wartosci referencyjne 0.16-1.0
EOZYNOCYTY 0.05 wartosci referencyjne 0.00-0.80
BAZOCYTY 0.02 wartosci referencyjne 0.00-0.20
% neutrocytów 46.8 wartosci referencyjne 36-68
% limfocytów 44.2 wartosci referencyjne 18-51
% monocytów 6.9 wartosci referencyjne 3-14
% eozynocytów 1.5 wartosci referencyjne 0-7
% bazocytów 0.6 wartosci referencyjne 0-1

ODCZYN BIERNACKIEGO
OB 2     DO 20

BADANIE OGOLNE MOCZU
ciężar własciwy 1.022              1.005-1.030
ph              6                   5-8

TSH  1.37    0.27-4.2


Źródło: topranking.pl/1849/wyniki,badan,krwi,zanizone,wartosci.php


Temat: Wyniki badań krwi-zaniżone wartości
Bad Ania pisze:

Witam,
Marwią mnie niskie praktycznie wszystkie wartości w morfologii krwi
a szczególnieponizej normy leukocyty i neutrocyty. Wmoczu z kolei chyb adosc
wysoki ciezar własciwy. Jak sie doczytałam takie wyniki krwi swiadczyć mogą  o
ogolnie obnizonej odpornosci. Z czego to moze wynikać i jakie ewentualnie inne
koncepcje? gdzie powinnam dalej sie udac?

Morfologia krwi:
leukocyty 3.35 (wartosci referencyjne 4-10)
erytrocyty 4.4 (wartosci referencyjne 4-5)
hemoglobina 12.8 (wartosci referencyjne 12-16)
hematokryt 37.2 (wartosci referencyjne 35-47
MCV 84.5 (wartosci referencyjne 80-96)
MCH 29.1 (wartosci referencyjne 27-34)
MCHC 34.4 (wartosci referencyjne 31-37)
RDW 12.7 (wartosci referencyjne 11.5-14.5)
PLYTKI KRWI 238 (wartosci referencyjne130-440)
MPV 11.5 wartosci referencyjne 9.4-12.6
NEUTROCYTY 1.57 wartosci referencyjne 1.9-8
LIMFOCYTY 1.48 wartosci referencyjne 0.9 -5.2)
MONOCYTY 0.23 wartosci referencyjne 0.16-1.0
EOZYNOCYTY 0.05 wartosci referencyjne 0.00-0.80
BAZOCYTY 0.02 wartosci referencyjne 0.00-0.20
% neutrocytów 46.8 wartosci referencyjne 36-68
% limfocytów 44.2 wartosci referencyjne 18-51
% monocytów 6.9 wartosci referencyjne 3-14
% eozynocytów 1.5 wartosci referencyjne 0-7
% bazocytów 0.6 wartosci referencyjne 0-1

ODCZYN BIERNACKIEGO
OB 2     DO 20

BADANIE OGOLNE MOCZU
ciężar własciwy 1.022              1.005-1.030
ph              6                   5-8

TSH  1.37    0.27-4.2


Przepraszam, ale ja tutaj w zasadzie nie widze niczego niepokojacego, masz,
poza leukocytoza, wszytskie wartosci w normie.

Pozdrawiam


Źródło: topranking.pl/1849/wyniki,badan,krwi,zanizone,wartosci.php


Temat: Wyniki badań krwi-zaniżone wartości

| Marwią mnie niskie praktycznie wszystkie wartości w morfologii krwi
| a szczególnieponizej normy leukocyty i neutrocyty. Wmoczu z kolei chyb
adosc
| wysoki ciezar własciwy. Jak sie doczytałam takie wyniki krwi swiadczyć
mogą  o
| ogolnie obnizonej odpornosci. Z czego to moze wynikać i jakie ewentualnie
inne
| koncepcje? gdzie powinnam dalej sie udac?

| Morfologia krwi:
| leukocyty 3.35 (wartosci referencyjne 4-10)
| erytrocyty 4.4 (wartosci referencyjne 4-5)
| hemoglobina 12.8 (wartosci referencyjne 12-16)
| hematokryt 37.2 (wartosci referencyjne 35-47
| MCV 84.5 (wartosci referencyjne 80-96)
| MCH 29.1 (wartosci referencyjne 27-34)
| MCHC 34.4 (wartosci referencyjne 31-37)
| RDW 12.7 (wartosci referencyjne 11.5-14.5)
| PLYTKI KRWI 238 (wartosci referencyjne130-440)
| MPV 11.5 wartosci referencyjne 9.4-12.6
| NEUTROCYTY 1.57 wartosci referencyjne 1.9-8
| LIMFOCYTY 1.48 wartosci referencyjne 0.9 -5.2)
| MONOCYTY 0.23 wartosci referencyjne 0.16-1.0
| EOZYNOCYTY 0.05 wartosci referencyjne 0.00-0.80
| BAZOCYTY 0.02 wartosci referencyjne 0.00-0.20
| % neutrocytów 46.8 wartosci referencyjne 36-68
| % limfocytów 44.2 wartosci referencyjne 18-51
| % monocytów 6.9 wartosci referencyjne 3-14
| % eozynocytów 1.5 wartosci referencyjne 0-7
| % bazocytów 0.6 wartosci referencyjne 0-1

| ODCZYN BIERNACKIEGO
| OB 2     DO 20

| BADANIE OGOLNE MOCZU
| ciężar własciwy 1.022              1.005-1.030
| ph              6                   5-8

| TSH  1.37    0.27-4.2

Przepraszam, ale ja tutaj w zasadzie nie widze niczego niepokojacego, masz,
poza leukocytoza, wszytskie wartosci w normie.


no a to ze są przy dolnych wartościahc prawie wszytskie to nie ma
znaczenia.Neutrocyty to juz wiem ze podobno zwiazane sa z leukocytami.A
leukocyty- co z tym zrobić?


Źródło: topranking.pl/1849/wyniki,badan,krwi,zanizone,wartosci.php


Temat: szczesliwy watek!!!! Niech sie stanie!!!!
Anie
narazie tyle znalazłam nie pamiętam gdzie były te normy dla kobiet w ciąży

Krwinki białe (WBC) - wzrost ich liczby nazywamy leukocytozą, a spadek
leukopenią. Podwyższenie może być spowodowane przyczynami fizjologicznymi
(wysoka temperatura otoczenia, opalanie się na słońcu, ciąża, wysiłek fizyczny,
stres)

RBC – czerwone ciałka krwi (erytrocyty)
Norma: 4,0–5,0 M/mikroL.
W ciąży (zwłaszcza w drugiej połowie) ich liczba często spada poniżej 3,5
M/mikroL.

HGB – hemoglobina, barwnik przenoszący tlen
Norma: 12–16 g/dl.
W czasie ciąży może obniżyć się do 11 g/dl. Czasem niski poziom erytrocytów i
hemoglobiny świadczy o niedokrwistości. Jeśli okaże się, że masz za mało
żelaza, lekarz zaleci dietę bogatą w ten pierwiastek (czerwone mięso, ryby,
warzywa strączkowe i zielone, pełnoziarnisty chleb, suszone morele). Konieczne
może być przyjmowanie preparatu żelaza.

WBC – białe ciałka krwi, czyli leukocyty
Norma: 4–10 K/mikroL.
W ciąży poziom leukocytów często przekracza 10 K/mikroL. Gdy jest podwyższony,
wskazuje to na zmniejszoną odporność. Podczas ciąży nie zawsze świadczy o tym,
że w Twoim organizmie dzieje się coś złego.

OBodczyn Biernackiego, inaczej opad jest wyrażoną w milimetrach miarą
prędkości opadania krwinek we krwi, do której dodano odczynnik zapobiegający
krzepnięciu.
Norma: nie powinien przekraczać 20 mm/godz.
Wysoki opad bywa zazwyczaj oznaką stanu zapalnego. Czasami wzrasta także na
skutek przyjmowania leków lub jest skutkiem stresu. Podczas ciąży jednak wynik
OB nie jest miarodajny.



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20897,40839077,40839077,szczesliwy_watek_Niech_sie_stanie_.html


Temat: Silna gorączka i nic więcej....
OB - Odczyn Biernackiego - wysoki wskaźnik sugeruje, że toczy się stan zapalny
w organiźmie, ale gdzie...? To dalsze badania...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,12414545,12414545,Silna_goraczka_i_nic_wiecej_.html


Temat: Baardzo prosze-interpretacja wyników
Składniki chemiczne krwi
Azot mocznikowy
Badanie stężenia azotu mocznikowego używane jest głównie do oceny funkcji nerek.
NORMA we krwi:
7.1-16.3 mmol/l (10-23 mg%)
Frakcje lipidów
Cholesterol
Jest to związek sterolowy występujący w osoczu w alfa- i beta-lipoproteinach,
którego stężenie rośnie przy spożywaniu pożywienia bogatoenergetycznego, a
zwłaszcza węglowodanów, mający wpływ na ryzyko wystąpienia miażdżycy. I tak -
zmniejszenie poziomu cholesterolu o 1% powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia
choroby wieńcowej o 2%. LDL - to jest frakcja dodatnio korelująca z
występowaniem choroby wieńcowej - wraz ze wzrostem poziomu rośnie ryzyko...
Inne czynniki ryzyka - nadwaga, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, palenie
papierosów, płeć męska, kobiety po menopauzie, stresy, siedzący tryb życia,
mają również duży wpływ na badania laboratoryjne.
NORMA:
Uznaje się pewne ogólne zalecenia:
do 200 mg% uznaje się za prawidłowe
od 200 mg% do 250 mg% - podwyższone
powyżej 250 mg% - nieprawidłowe

Glicerydy
Tłuszcze obojętne są głównymi składnikami chylomikronów - związków białkowo-
tłuszczowych odpowiedzialnych za transport tłuszczów we krwi (w uproszczeniu z
jelit do wątroby). Stąd ich podwyższone stężenie występuje przede wszystkim po
posiłkach.
NORMA:
Glicerydy (ok. 90% to trójglicerydy - TG) - ich prawidłowe stężenie w osoczu
waha się w granicach 30-300 mg% (sic!). Średnio wynosi u kobiet 140(+-60) mg%,
u mężczyzn 170(+-100) mg%...

Lipoproteiny alfa-1 (o wysokiej gęstości - HDL)
Stanowią 17 - 30% lipoprotein, zawierają ok. 2% cholesterolu. Uważa się, że HDL
jest odpowiedzialny za usuwanie cholesterolu ze ścianek naczyń.

Lipoproteiny beta (o niskiej gęstosci - LDL)
Stanowią 48 - 75% lipoprotein, a zawierają ok. 50% cholesterolu. LDL ma
działanie odwrotne od HDL, a LDL-cholesterol stanowi główny czynnik ryzyka
miażdżycy.

Mocznik
Stężenie mocznika w osoczu zależy od ilości białka w diecie oraz od zdolności
nerek do jego (mocznika) wydalania.
NORMA:
Przy diecie zawierającej 1 g białka / kg masy ciała (m.c.) stężenie azotu
mocznika we krwi wynosi ok. 8.6 mmol/l (12 mg%). Spożycie białka w ilości ok. 2
g /kg m.c powoduje wzrost do ok. 14.2 mmol/l (20 mg%).

Składniki morfotyczne krwi
OB (Odczyn Biernackiego)
Opadanie krwinek w surowicy uzależnione od fizycznych i chemicznych własności
krwi. Określany po 1, a czasem też i 2 godzinach
NORMA: K do 12 mm, M do 8 mm (po 1 h)
HEMATOKRYT (Ht, HCT)
Stosunek objętościowy erytrocytów do osocza krwi, określany jako % objętości
krwinek w pewnej objętości krwi
NORMA: K 37-47%, M 40-54%
HEMOGLOBINA (Hb, HGB)
Ilość barwnika krwi wiążącego tlen i dwutlenek węgla. Określana w gramach na
100 ml [g%] lub w milimolach na litr [mmol/l]
NORMA:
K 6.82-9.31 mmol/l (11.0-15.0 g%)
M 7.45-10.55 mmol/l (12.0-17.0 g%)
ERYTROCYTY (Krwinki czerwone - E, RBC)
Erytrocyty dzięki swemu kształtowi i zawartości hemoglobiny służą wymianie
gazowej (przenoszeniu tlenu i dwutlenku węgla).
NORMY:
Liczba
K 4.8 +/- 0.8 T/l (4.8 +/- 0.8 M/ul)
M 5.4 +/- 0.8 T/l (5.4 +/- 0.8 M/ul)
Średnia objętość w fl (MCV)
82 - 92
Średnia masa Hb w pg (fmol) (MCH)
1.8 - 2.2 (27 - 31)
Średnie stężenie Hb w % (mmol/l) (MCHC)
20 - 21 (32 - 34)
Grubość w um
1.7 - 2.5
Średnica w um
6.0 - 9.0
TROMBOCYTY (Płytki krwi - T, PLT)
Płytki krwi biorą udział w procesie hemostazy, krzepnięciu krwi, a także
magazynują i transportują niektóre aminy (m. in. serotoninę, adrenalinę)
NORMA:
150 - 300 G/l (K/ul)
LEUKOCYTY (Krwinki białe - L, WBC)
Krwinki białe odgrywają bardzo ważną rolę w mechanizmach obronnych ustroju.
NORMA:
4.0 - 10.0 G/l (K/ul)
We krwi obwodowej znajduje się kilka rodzajów krwinek białych. Ich liczbę
określa się zwykle w procentach (%) lub w wartościach bezwzględnych (G/l).
granulocyty obojętnochłonne
postacie młode("młode"): 0 - 1 % (0 - 0.1 G/l)
postacie pałeczkowate ("pałki"): 3 - 6 % (0.18 - 0.48 G/l)
postacie podzielone ("podz"): 56 - 66 % (3.4 - 5.2 G/l)
granulocyty kwasochłonne ("kw")
2 - 4 % (0.12 - 0.32 G/l)
granulocyty zasadochłonne ("zas")
0 - 0.5 % (0.02 - 0.04 G/l)
limfocyty ("lim")
20 - 45 % (1.2 - 2.7 G/l)
monocyty ("mono")
4 - 8 % (0.24 - 0.28 G/l)

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,17129541,17129541,Baardzo_prosze_interpretacja_wynikow.html


Temat: jak odczytac wynik z badania krwi?
moze to chociaz w czesci pomoze?
Dlaczego nie poprosisz lekarza o odczytanie wynikow?



Jak czytać wyniki analiz


Dzięki podanemu tu opisowi zorientujemy się o czym "mówią" nasze badania.

* Hematokryt (HCT) - stosunek części płynnej (osocza) do części stałej
(głównie krwinek czerwonych) we krwi. Niski poziom hematokrytu może oznaczać anemię.
* Krwinki czerwone (RBC) , są odpowiedzialne za dostarczanie do organizmu
tlenu. Ilość krwinek czerwonych spada m.in. w przypadku anemii. Zbyt mała ilość
krwinek może powodować niedotlenienie, a w jego wyniku np. zawał mięśnia
sercowego. Zbyt duża ilość krwinek czerwonych może oznaczać nadkrwistość
(występuje czasami u ludzi przebywających przez dłuższy czas na wysokościach),
może również oznaczać zbyt dużą gęstość krwi, co w efekcie grozi zatorem.
* Hemoglobina (HGB) - jest głównym składnikiem krwinki czerwonej, umożliwia
przenoszenie tlenu. Zbyt mało hemoglobiny występuje przy niedoborze żelaza, może
oznaczać anemię.
* Krwinki białe (WBC) - odpowiadają za odporność organizmu. Zbyt mała ilość
krwinek powoduje, że stajemy się nieodporni na choroby. Wynik poniżej normy może
sugerować białaczkę lub inny typ nowotworu. Ilość białych krwinek może również
spadać w wyniku leczenia np. naświetlania, oraz w przypadku podasania niektórych
rodzajów leków. Zbyt duża ilość białych krwinek nie jest sama w sobie dużym
zagrożeniem dla pacjenta, ale może wskazywać na niektóre typy białaczki.
Nieznaczne podwyższenie ilości białych krwinek jest związane najczęściej ze
stanem zapalnym w organizmie, np. w przypadku bólu zęba.

Parametry określające jakość krwinki czerwonej:
- MCH - określa średnią masę hemoglobiny w krwince czerwonej
- MCV - określa średnią objętość krwinki czerwonej
- MCHC - określa stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej

* Płytki krwi (PLT) - są odpowiedzialne za krzepnięcie krwi,
współuczestniczą w tworzeniu skrzepu. Zbyt mała ilość płytek powoduje, że krew
nie krzepnie, duże ubytki prowadzą do wewnętrznych wylewów w organizmie. Z kolei
zbyt duża ilość powoduje zakrzepy wewnątrz żył.
* Glukoza - oznacza poziom cukru we krwi; zbyt wysoki poziom glukozy może
wskazywać na cukrzycę
* Cholesterol, triglicerydy i HDL (tzw. dobry cholesterol) - określają
gospodarkę lipidową organizmu. Badania te mają na celu działanie profilaktyczne
(w przypadku chorób takich jak np. choroba wieńcowa czy miażdżyca). Oznaką
miażdżycy jest zbyt wysoki poziom cholesterolu.
* Magnez, fosfor, wapń - badania dodatkowe pozwalające stwierdzić, czy w
organizmie znajduje się odpowiednia ilość tych pierwiastków. Badanie to
nierzadko ma również znczenie profilaktyczne.
* OB (Odczyn Biernackiego) - jest osobnym badaniem i oznacza szybkość
opadania krwinek. Podwyższone OB może oznaczać stan patologiczny w organizmie
(również nowotwory). Wynik lekko powyżej normy może oznaczać niegroźny stan
zapalny np. zęba.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,20826103,20826103,jak_odczytac_wynik_z_badania_krwi_.html




 

Powered by WordPress dla [sweetladymua - miłość to nie pluszowy miś...ani kwiaty... to też ...]. Design by Free WordPress Themes.